Senest én måned etter generalforsamlingens godkjenning av årsregnskapet skal regnskapspliktige sende årsregnskapet til Regnskapsregisteret. Godkjennes for eksempel årsregnskapet 31. mars, skal det sendes til Regnskapsregisteret innen 30. april.
Årsregnskapet skal være godkjent senest seks måneder etter regnskapsårets slutt. Dette gjelder også selskaper med avvikende regnskapsår.
De fleste har kalenderår som regnskapsår og siste frist for å godkjenne årsregnskapet innenfor lovpålagte frister er da 30. juni. Siste frist for innsending av årsregnskapet i dette tilfellet er 31. juli, og forsinkelsesgebyr påløper fra 1. august. Les mer om forsinkelsesgebyr nedenfor.
Styret har det overordnede ansvaret for at lover og regler følges, inkludert at regnskapet utarbeides i samsvar med lovgivningen og leveres innen fristen.
Reglene for godkjenning og innsending av årsregnskap gjelder for alle selskaper som har innsendelsesplikt, fra stiftelse av selskapet og fram til det er endelig slettet i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret.
Hvis komplett årsregnskap ikke er sendt til Regnskapsregisteret senest 6 måneder etter innsendingsfristen, kan foretaket bli tvangsoppløst.
Ikke vent med innsendingen av årsregnskapet
Banker og kredittopplysningsforetak baserer sine analyser blant annet på offentlig regnskapsinformasjon. Manglende eller forsinket innsending av årsregnskap indikerer svak internkontroll og kan føre til lavere kredittscore, høyere renter, eller i verste fall, avslag på lån og leasingavtaler. Mange banker stiller som vilkår i låneavtaler at årsregnskapet skal være godkjent og innsendt innenfor lovpålagte frister
Årsregnskapet bør offentliggjøres så snart som mulig etter regnskapsårets slutt, mens det fremdeles har høy relevans, slik at regnskapsbrukerne får tilgang til den mest aktuelle informasjonen. Fristen for når forsinkelsesgebyr påløper bør ikke være styrende for når årsregnskapet sendes inn til Regnskapsregisteret.
Forsinkelsesgebyr
For selskaper med kalenderåret som regnskapsår – og for selskaper med avvikende regnskapsår med avslutningsdato for årsregnskapet i perioden 1. juli til 31. desember – vil det påløpe forsinkelsesgebyr fra 1. august dersom komplett årsregnskap ikke er sendt til Regnskapsregisteret. For selskaper med avvikende regnskapsår og avslutningsdato i perioden 1. januar til 30. juni begynner forsinkelsesgebyr å påløpe fra 1. februar.
Forsinkelsesgebyret kan løpe maksimalt i 26 uker. Grunnlaget for å beregne forsinkelsesgebyret er gjeldende rettsgebyr, som fra 1. januar 2025 er kr 1 314. Det ilegges ett rettsgebyr per uke de første åtte ukene, to rettsgebyr per uke de neste ti ukene, og tre rettsgebyr per uke de siste åtte ukene. Totalt kan forsinkelsesgebyret for forsinket innsending i 2025 bli maksimalt kr 68 328.
Selskapet er ansvarlig for å betale eventuelle forsinkelsesgebyr, alternativt styrets medlemmer. Har ikke den regnskapspliktige styre, vil det være deltakerne eller medlemmene og daglig leder som har ansvar for forsinkelsesgebyret.